بدون شک از جمله مکان های نام آشنای کشور ما، منارجنبان اصفهان می باشد. از نظر مختصات، این مکان تاریخی در فاصله شش کیلومتری در جهت غرب شهر اصفهان در خیابان آتشگاه قرار دارد؛ به طوری که در مسیری که برای رسیدن از اصفهان به نجف آباد طی می کنید در محله ای به نام کارلادان می باشد. به عنوان یک مکان کهن، منارجنبان دارای ساختاری با دو مناره و نیز یک بقعه بر سر مزاری فردی گمنان به نام “عمو عبدالله کارلادانی” واقع شده است و زمان ساخت این مکان به سال 716 هجری قمری بر می گردد.
مساحت بنای منارجنبان اصفهان، 146 متر مربع بوده و دارای مناره هایی به ارتفاع هفت و نیم متر از سطح بام می باشد. این بنا مربوط به دوران ایلخانیان بوده است. اما باید درباره معماری این بنا بیشتر برای شما صحبت کنیم. پس علاقه مندان علم معماری، با ما باشید که بخش شیرین ماجرا هنوز شروع نشده است.
بیشتر بخوانید: تور اصفهان + شرایط رزرو تور و قیمت ها
بررسی منارجنبان اصفهان از نظر معماری
پوشش بنای منارجنبان اصفهان به گونه ای می باشد که برای مسقف کردن این بنا از کاشی های لاجوردی و نیز فیروزه ای استفاده شده است. همین کاشی کاری ها است که سبب جلب نگاه هر بیننده ای می شود. همانطور که گفتیم دو مناره 17.5 متری که دارای عرض 9 متری می باشند بر فراز این بنا قرار گرفته اند. در بخش ایوان این بنا، شاهد مقبره شیخ امیرعبدالله هستیم و این مکان دارای فاصله ای 10 متری از زمین می باشد.
برای ساختن ایوان از متریال آجر استفاده شده است و کاشی و نیز نقاشی های درون گنبد نیز مواردی هستند که باید به آن ها توجه شود. در مجموعه همچنین شاهد دو اتاقک هم هستیم که به نام های چله خانه یاد می شود. همانطور که از نام این اماکن می توان حدس زد، چله خانه برای چله نشینی عرفا، کاربرد داشته است. در گذشته، عارفان و زاهدان از فضای ساده این اماکن برای 40 روز عبادت و ریاضت و خلوت استفاده می کردند.
شاید برای شما جالب باشد که ساختار این بنا از نظر مکانیکی به گونه ای است که ایجاد لرزش در یک مناره سبب ایجاد لرزش در مناره ای دیگر می شود!! شاید اگر نگاهی به سفرنامه های جهانگردهای مختلف بندازید ممکن است موارد مشابه دیگری را هم مانند این مکان در سفرنامه های آن ها مشاهده کنید. فقط کافی است به کشورهایی مانند عراق و نیز عربستان سعودی سفر کنید. در آنجا نیز مکان های مشابهی را خواهید یافت.
ولی می توان این ادعا را مطرح کرد که منارجنبان اصفهان صرفا برای اینچنین ارتعاش هایی طراحی نشده است. چرا که تحرک بیش از حد، امکان خرابی این مکان را در پی دارد. همین الان هم شاهد این هستیم که این اثر تاریخی به طرز قابل توجهی محافظت می شود. ساختار داخلی این مکان دارای پلکان مارپیچی دارد که برای بالارفتن از آن استفاده می شود. به طوری که با بالارفتن از این پلکان می توان به بام و فراز مناره ها رسید.
در گذشته این امکان وجود داشت که مراجعه کنندگان به بالاترین نقاط مناره ها بروند. اما برنامه های جدید تعیین شده از سوی مسئولان به گونه ای می باشد که هر نیم ساعت، یک نفر از افراد ماهر در تکان دادن مناره ها به تکان دادن آن اقدام می کند. به طوری که این اتفاق به خوبی از سوی بازدیدکنندگان دیده شود. این اتفاق مزیتی که دارد این است که از آسیب های احتمالی بنا جلوگیری می شود.
بیشتر بخوانید: بهترین هتل های اصفهان که می توانید رزرو کنید
چرا منارجنبان اصفهان می لرزد؟
این اتفاق، موردی بود که سوال های بسیاری را برای دانشمندان مختلف ایجاد کرده بود. شاید بی ربط نباشد که بگوییم هنوز هم مکانیسم این لرزش برای بسیاری از افراد در هاله ای از ابهام قرار دارد. شاید بهترین و منطقی ترین توجیهی که از طریق علم فیزیک برای این لرزش می توان مطرح کرد پدیده ای به نام تشدید می باشد.
همانطور که می دانید مولکول های هر جسم دارای تحرک هستند. برخی از این مولکول ها دارای تحرک بسیاری بوده و برخی هم تحرک کمی دارند، و نیاز به کمی نیرو دارند تا حرکتشان به جریان بیفتد. همین قضیه برای مناره نیز صادق است. به طوری که تکان دادن یک مناره سبب وارد شدن نیرو به مناره دیگری می شود که کاملاً از نظر ساختار با این مناره اول شباهت دارد. به بیان بهتر به دلیل تشابه ساختاری در مناره ها ایجاد تکان در یک مناره سبب می شود بقیه مناره ها هم دچار لرزش شوند.
چه ساعت هایی می توان از منارجنبان اصفهان بازدید کرد؟
اگر قصد بازدید از منارجنبان اصفهان را دارید می توانید در ساعات 9 تا 18.30 از این مکان بازدید کنید. اگر می خواهید شاهد لرزش مناره ها باشید در شیفت صبح در ساعات 10.30 تا 12 مناره ها را به لرزش در می آورند. به علاوه اینکه در شیفت بعد از ظهر هم در ساعات 15 تا 16.30 شاهد حرکت داده شدن مناره ها هستیم. اما این مکان تاریخی در روزهایی مانند رحلت امام خمینی و نیز شهادت امام علی (ع) و همچنین تاسوعا و عاشورای حسینی تعطیل می باشد.
به منظور رفاه حال بازدید کنندگان از این بنا طی سالیان اخیر، شاهد تلاش های بسیاری از سوی میراث فرهنگی اصفهان بوده ایم. به طوری که هنگام ورود به این مکان، محوطه ای سرسبز را تماشا می کنید که سنگ فرش شده است. به علاوه اینکه فروشگاه کوچکی هم در این حوالی وجود دارد که به فروش خوراکی های مختلف به بازدید کنندگان مشغول است. خلاصه که هرآنچه برای لذت بردن افراد بازدید کننده در این مکان وجود دارد را در این سال ها در این مکان شاهد هستیم.
بیشتر بخوانید: انواع تور هوایی اصفهان و تور زمینی اصفهان با تیناسفر
جمع بندی و نتیجه گیری
در این مطلب برای شما به طور کامل به معرفی منارجنبان اصفهان پرداختیم. این مکان تاریخی به اندازه ای مشهور است که شاید در بسیاری از ضرب المثل ها و نیز صحبت های معروف ما دارای جایگاه باشد. برای نمونه وقتی فردی دارای جنب و جوش قابل توجهی است به اون لقب “منارجنبان” می دهیم!! بنابراین منارجنبان در صنعت ادبی دارای جایگاه خوبی می باشد و درست به همین دلیل است که باید نسبت به بازدید و توجه به این مکان با اهمیت ظاهر شد.