باغ گیاه شناسی باتومی یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری گرجستان است که شهرت جهانی دارد. این مکان دیدنی در فهرست برترین باغ های آموزشی – علمی و تفریحی دنیا قرار گرفته است و میلیون ها توریست را سالانه به سمت خود می کشاند! این باغ زیبا در باتومی، 9 کیلومتر از مرکز شهر فاصله دارد و در مساحتی بیشتر از 108 هکتار ساخته شده است. محدوده باغ حدود 1 کیلومتری از جنوب – غرب خط ساحلی تلاقی رودخانه Chakvistskali و تنگه Green Cape را شامل می شود. این باغ حدود 0 تا 220 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در دوران گذشته، به طور کامل، از جنگل های همیشه سبز با درختان راش، شاه بلوط و گونه های نادر پوشیده بوده است.
در سال 1912، باغ گیاه شناسی باتومی، یکی از وسیع ترین مکان هایی که هزاران گونه های گیاهی در جهان را در خود جای داده است، توسط گیاه شناس و جغرافیدان معروف، Andrey Krasnov احداث شد. گیاهان این باغ از 9 منطقه جغرافیایی مختلف با پوشش های گیاهی منحصر به فرد گردآوری شده اند. برای همین است که یکی از برترین نمونه های زیستی در کل دنیا محسوب می شود!
به غیر از درختان و پوشش های گیاهی کوتاه که در این باغ زیبا وجود دارند، آنچه که باعث جذاب تر شدن منظره وسیع شده است، رشد برخی گیاهان کوتوله و چمن هایی است بر روی سطح زمین دیده می شوند؛ فرآیند فرسایش خاک و دگرگونی سنگ ها در طول دوران زمین شناسی این منطقه، خاک های غنی از اکسید آهن، آلومینیوم با ساختارهای دانه ای را اینجا تشکیل داده است که گاهی ضخامت آن به 100 تا 150 متر می رسد! رشد گیاهان موسوم به dendroflora، به لطف آب و هوای نیمه گرمسیری و بارندگی و رطوبت زیاد، افزایش دارد. این پوشش سرسبز از نظر زیستی و تحقیقاتی بسیار ارزشمند است.
این جاذبه گردشگری به قدری تماشایی و دیدنی است که هر چقدر درباره اش صحبت کنیم بازهم نمی توانیم آن را در ذهن شما به تصویر بکشیم! پیشنهاد می کنیم برای یک بار هم که شده، با خرید تور باتومی، سفری به گرجستان داشته باشید و از این باغ وسیع و سرسبز دیدن کنید.
جذابیت های منحصر به فرد طبیعت در باغ گیاه شناسی باتومی!
باغ گیاه شناسی باتومی
گل ها و گیاهانی که در باغ گیاه شناسی شهر باتومی وجود دارند، از 9 منطقه متنوع جغرافیایی جمع آوری شده اند؛ با گشت و گذار در این باغ می توانید گونه هایی را ببینید که به مناطق استرالیا، آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی، اروپا، قفقاز، مکزیک، آسیای شرقی، هیمالیا و نیوزلند اختصاص دارند (یعنی بومی این مناطق بوده اند)! اینجا یک شاهکار از نظر علم گیاه شناسی و زیست شناسی است و هم جنبه آموزشی و هم تفریحی و گردشگری دارد.
باغ گیاه شناسی باتومی، با قدمت چند صد ساله، مجموعه هایی بی نظیر و خاص از گیاهان مناطق نیمه گرمسیری، نخل، گل رز، کاملیا، مرکبات، بامبو، مگنولیا، درختان کاج، خرمالو، درختان افرا و صدها گونه دیگر، از سایر باغ های جهان متمایز می شود!! برخی از گونه های گیاهی این باغ، بیش از 120 تا 125 سال سن دارند و جزو درختان کهنسال و ارزشمند به حساب می آیند!
بیشتر بخوانید: قیمت تور گرجستان در 4 فصل سال + رزرو هتل های خوب
باغ گیاه شناسی باتومی، مرجع تحقیقات علمی زیست شناسی و گیاه شناسی
باغ گیاه شناسی در باتومی
ارزش و جایگاه باغ گیاه شناسی در باتومی به اندازه ای جهانی شده است که همه دانشگاه های معروف و معتبر در کشورهای مختلف، متقاضی همکاری علمی – تحقیقاتی با این مرکز بزرگ هستند! در مجموعه باغ گیاه شناسی، بیشتر از 1900 واحد مجزا طراحی شده که هر کدام به حوزه ای خاص از گیاه شناسی و زیستی می پردازند.
محققان در مراکز تحقیقاتی باغ گیاه شناسی شهر باتومی، با بیش از 140 کشور، دانشگاه، آکادمی تحقیقاتی و سایر مؤسسات علمی، قرارداد همکاری امضا کرده اند. از سال 1998، این باغ به عضویت سازمان بینالمللی حفاظت از باغهای گیاهشناسی (BGCI)، یا the Botanic Gardens Conservation International، در آمد. بسیاری از یافته ها و مطالعات علمی که در این مکان انجام می شوند، با سایر منابع و مراجع علمی به اشتراک گذاشته می شود.
دلیل دیگر که باعث شده باغ گیاه شناسی شهر باتومی به یک مرجع ارزشمند در زمینه علوم زیستی و گیاهی تبدیل شود، وجود کتابخانه علمی بزرگ، بانک گیاهان دارویی، بنیاد بذرها می باشد.
بیشتر بخوانید: تور تفلیس + خدمات گردشگری، رزرو هتل و لیدر فارسی زبان
مروری بر سیر تاریخچه باغ گیاه شناسی در باتومی
باغ گیاه شناسی در باتومی
1- دوره اول (۱۹۱۲-۱۹۱۴)
دوران ابتدایی تاریخچه این باغ، شامل شکلگیری ساختار و استراتژی احداث باغ است. بخش بزرگی از گیاهان معرفی شده (حدود ۵۸۰ گونه) که در این سال ها به باغ آورده شدند، هنوز تا به امروز حفظ شدهاند. در سال های اولیه، ۶ بخش گیاه شناسی در باغ گیاهشناسی باتومی ایجاد شد.
2- دوره دوم (۱۹۱۵-۱۹۳۴)
دوره دوم تاریخ باغ گیاه شناسی باتومی، همزمان با جنگ جهانی اول و جنگ داخلی کشور بود. ارائه برخی گیاهان به باغ، در این دوران با مشکلاتی همراه بود. تا این زمان، ۹۱۷ گونه، رقم و گونه گیاهی به باغ معرفی شد.
3- دوره سوم (۱۹۳۵-۱۹۴۱)
در این دوره، جمع آوری گونه ها، مطالعات و همچنین بخش معرفی و سازگاری گونه ها با شرایط باغ، توسط یک دانشمند برجسته و متخصص مناطق نیمهگرمسیری و مرطوب، سرگئی هینکول (Sergei Hinkul)، مدیریت میشد. مجموعه گیاهان باغ در این دوره به ۱۳۰۲ گونه افزایش یافت.
4- دوره چهارم (۱۹۴۱-۱۹۵۰)
در سالهای جنگ جهانی دوم، عملاً تمام ارتباطات با سایر باغهای گیاهشناسی قطع شد و فعالیتهای جمع آوری گونه ها نیز متوقف شد. زمستان شدید در سالهای ۱۹۴۵-۱۹۵۰ ( که دما تا مرز 8- درجه سانتیگراد کاهش داشت) باعث شد حدود ۲۱۲ گونه گیاهی از باغ، کاسته شود.
5- دوره پنجم (۱۹۵۱-۱۹۶۵)
در این دوره، کار بر روی گردآوری، معرفی و طبقه بندی، بررسی خاستگاه و منشأ گیاهی، مشخصات سیستماتیک و غیره به طور فعالانه انجام شد. طبق اطلاعات ثبت شده در ۱ ژانویه ۱۹۶۵، مجموعه باغ، شامل ۱۶۷۹ واحد طبقه بندی میشد.
6- دوره ششم (۱۹۶۵-۱۹۸۵)
این دوره در شهر باتومی، با زمستان های طولانی و شدید (در سال های ۱۹۶۷، ۱۹۷۲، ۱۹۷۶، ۱۹۸۰، ۱۹۸۵) همراه بود، که عمدتاً باعث آسیب جدی به گونههای جدید باغ میشد. تا اول ژانویه ۱۹۸۶، مجموعه گیاهان چوبی به ۳۵۸ گونه افزایش یافت و در مجموع، ۲۰۳۷ گونه شامل ۳۷۵ نژاد از ۱۱۲ خانواده گیاهی را تشکیل داد.
7- دوره هفتم (۱۹۸۶-۲۰۰۸)
در این دوره، وضعیت سخت سیاسی – اقتصادی کشور، از دهه ۱۹۹۰ تأثیر منفی بر روند گردآوری و معرفی گیاهان گذاشت. این واقعیت که باغ گیاهشناسی باتومی از سال ۱۹۹۸، عضو شورای حفاظت بینالمللی باغهای گیاهشناسی (BGCI) بوده است، به طور قابل توجهی در انجام روشهای معرفی و سازگاری گیاهان، مطالعه سیستماتیک گیاهان وحشی و زراعی و همچنین تدوین و اجرای روش های نوآورانه و مدرن، در جهت حفاظت از گیاهان، مفید بوده است.
8- دوره هشتم (از سال ۲۰۰۸ تا کنون)
در این دوره، محققان و دانشمندان به تدریج، مشخصات، طبقهبندی مجموعه گیاهان (درختان و درختچهها)، خانوادهها و ۵۳۲ جنس متنوع را ثبت کردند. طبق نتایج و اطلاعات طبقه بندی شده، گیاهان باغ گیاه شناسی در باتومی به این صورت توزیع می شوند: آسیای شرقی -۷۱۰، آمریکای شمالی -۲۱۷، اروپا -۹۹، نیمه گرمسیری مرطوب منطقه قفقاز -۸۹، هیمالیا -۷۴، استرالیا -۷۰، آمریکای جنوبی -۲۲، مکزیکی -۱۷، نیوزیلند -۱۵، آفریقای جنوبی -۱ / و گونههای کشتشده شامل: مرکبات -۵۵، کاملیا -۱۷، گل رز -۵۰، افرا -۱۸، سایر گونههای اقلیمی بومی -۴۶.
بازدید از باغ گیاه شناسی در باتومی
با رزرو تور باتومی از طریق آژانس مسافرتی تیناسفر می توانید به راحتی برای بازدید از این باغ وسیع برنامه ریزی کنید. لیدر تور همراه شما است تا بتوانید اطلاعات کامل را به زبان فارسی کسب کنید.
برای بازدید از باغ گیاه شناسی شهر باتومی می توانید از ساعت 9 صبح تا 19 عصر، به آنجا بروید. برای ورود به این مکان باید بلیط تهیه کنید. با سفر به گرجستان، آماده تجربه های خاطره انگیز و لحظات شیرین سفر باشید!